“Unge Jere Hölttä har en mycket tilltalande tenorstämma.”
Jan Granberg
Koulutus
• Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Laulutaiteen maisteriohjelma
2020–2023
• Oulun ammattikorkeakoulu
Musiikkipedagogi (AMK)
2017–2020
• Oulun konservatorio
2014–2017
“Kreivi Danilo Danilowitchinä Jere Hölttä. Äänellisesti rikas, herkästä lyyrisyydestä fortissimoon ja lavalla notkea, ilmeiltään ja käytökseltään kuin suoraan Wienin kahvilasta näyttämölle loikannut. Erinomainen valinta ja varmasti jatkossa erittäin varteenotettava laulaja. Täytyi ihan katsoa taustatietoja: hän oli voittanut hiljattain Mustakallio-kilpailussa palkinnon, on kotoisin Oulusta ja nyt opiskelee Sibelius-Akatemiassa, julkaissut jopa tutkielman laulajan rekisterien vaihdoksista. Muistan kun kysyin kerran niistä Heljä Angervo-Karttuselta tutkiessani bel cantoa; hän kertoi juuri noista samoista asioista. Hölttä muuntui nopeasti kevytmielisen kreivin mielialojen mukaan; liikunnallisesti rooli oli sangen eloisa, Höltällä olikin näköjään myös urheilijan taustaa.”
Eero Tarasti
Bio
Laulaminen alkoi muodostaa suurempaa osaa elämässäni lukion puolivälin tienoilla, jolloin hakeuduin ensimmäisille laulutunneilleni silloiselle musiikinopettajalleni Aila Knihtilälle. Olin laulanut pop/rock-kappaleita siihen asti itsekseni, ja klassisen musiikin maailma oli täysin vieras. Aila tutustutti minut klassisen laulun perusteisiin ja kannusti hakeutumaan Oulun konservatoriolle lauluopintoihin.
Konservatorion aikana opettajani Vladimir Nedvizhaj ehdotti minulle Kenin roolia hänen ja vaimonsa tuottamaan lastenmusikaaliin “Barbin ryöstö” Oulu-opistolla. Kyseisen produktion myötä päädyin näyttelemään myös Johanneksen roolia Haukiputaan työväen näyttämön musikaaliin “Juhannustanssi”. Näiden kokemusten myötä hakeuduin myöa ensimmäiseen ammattiproduktiooni Oulun kaupunginteatterin My fair lady -musikaalin ensembleen. Ensimmäiset näyttämöroolini olivat siis musikaaleissa.
Oulun ammattikorkeakoulun vuosina en hakeutunut näyttämötuotantoihin, sillä halusin keskittyä täysillä opiskeluun ja ääneni sekä pedagogisen osaamiseni kehittämiseen. Ensimmäisen vuoden aikana lauloin bassobaritonien ja baritonien ohjelmistoa, sillä äänialani ei riittänyt vielä lyyrisen baritonin ohjelmistoon. Kun ylä-äänet alkoivat pikkuhiljaa aueta, heräsi kysymys opintojen loppuvaiheessa siitä, että riittäisikö äänialani tenoriksi asti. Tästä tulikin ikuisuuskysymys, jota pohdiskelin aina säännöllisin väliajoin.
OAMK-vuosina opiskelin myös täyden määrän pop/jazz-laulun didaktisia opintoja. Nämä olivat itselleni erityisen tärkeitä opintoja paitsi sen vuoksi, että halusin taiteilijana kyetä esittämään mahdollisimman monipuolista ohjelmistoa, niin myös sen vuoksi, että halusin kyetä opettamaan myös muuta kuin klassista laulutyyliä. Didaktiikkaopettajani Mari Leppävuoren kanssa opiskelin parin vuoden ajan myös CVT-metodia, josta tuli tärkeä tuki myös klassisen laulun opinnoissani. Opinnäytetyöni klassisen laulun ylimenoista syvensi entisestään ymmärrystäni laulun fysiologiasta ja akustiikasta.
OAMKista valmistuttuani hakeuduin jatko-opintoihin Sibelius-Akatemiaan. Ensimmäisen vuoden aikana pidin itseni kiireisenä paitsi suorittamalla opintoja kovaan tahtiin myös käymällä koelauluissa. Tämän myötä työskentelymahdollisuuksia alkoi avautua, ja kesällä 2021 intensiiviset opiskeluvuodet johtivat menestykseen myös Timo Mustakallio -kilpailussa.
Syksyllä 2021 tein merkittävän ratkaisun päättämällä siirtyä baritoni-ohjelmistosta tenori-ohjelmistoon. Tiesin päätöksen tehdessäni, että uuden ohjelmiston haltuun ottaminen ottaisi aikaa eikä olisi todennäköisesti aina helppo ja suoraviivainen prosessi. Tämä prosessi on osoittautunut tärkeäksi niin oman taiteellisen osaamiseni laajentamisessa, kuin pedagogisessa kehittymisessäkin. Valmistuttuani Sibelius-Akatemiasta 2023 olen työskennellyt tenorina täysipainoisesti laulutaiteen ja sen opettamisen parissa. Haluan työskennellä laulajana monipuolisesti ja minulle tarjottua musiikkia parhaalla mahdollisella osaamisellani tulkiten.
Toiseksi tullut baritoni Jere Hölttä hurmasi lopullisesti Figaron aarialla. Äänivaroja on kosolti, ylhäällä löytyy metallisia sävyjä, ja Hölttä malttaa laulaa hyvinkin hiljaa. Figarona hän tarjosi huumoria ja heittäytymistä sekä värikästä äänenkäyttöä.
Hölttä avasi koko kilpailun ja pistikin heti kärkeen melkoisen mittatikun muille. Tämä valoisa laulaja hakee musiikin tunnelmat tarkasti, muuntuu komeasti. Toinen sija ei ollut yllätys.
Itä-Savo
Höltän opintoja ja taiteellista toimintaa ovat tukeneet seuraavat tahot: Selim Eskelinin säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö,
Soikoon! ry, Päivi ja Paavo Lipposen säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen kulttuurirahasto
Esitetyt konserttiteokset
2024 Joroisten musiikkipäivät: Messias-oratorio (Handel: Tenorisolisti
2023 The St Nicholas Chamber Choir: Magnificat & Nunc Dimittis (Howells): Tenorisolisti, Requiem (Duruflé): Baritonisolisti
2022 Lahden Bach-kuoro: Petite Messe Solennelle (Rossini): Tenorisolisti
2022 Sibelius-Akatemian vokaaliyhtye: All night Vigil / Vigilia (Rachmaninoff): Tenorisolisti
2021 Harjun kamarikuoro: Requiem (Fauré): Baritonisolisti, Requiem (Duruflé): Baritonisolisti

2024 Mustalaisruhtinatar
(Kálmán)
Boni

2021-2024 Iloinen leski
(Lehar)
Danilo & Cascada

2023 Joulu on bling!
(Kantelinen)
Ammattimatkustaja/ensemble

2023 Kuningasjätkä
(Mäkinen)
Tenho

2023 Moskva Cheryomushki (Lempeä lähiössä)
(Šostakovitš)
Saša

2022 Taikahuilu
(Mozart)
Tamino

2022 Lepakko
(Strauss)
Alfred

2022 L´heure espagnole (Ranskalainen ilta)
(Ravel)
Gonzalve

2022 Raatteentie
(Pulkkis)
Elo ja sotamies

2022 Iloinen leski
(Léhar)
Danilo

2021 Taipaleenjoki
(Kuusisto)
Antinaho ja Asunta

2021 Timo Mustakallio -laulukilpailu
Eero Rantalan rahaston palkinto